Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Από τον ΠΑΟΚ στο ντραφτ!


Αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό οι περιπτώσεις των παικτών του ΠΑΟΚ που επιλέχθηκαν στο ντραφτ, ενώ ακόμη φορούσαν την φανέλα του Δικεφάλου.
Είναι τέσσερις οι περιπτώσεις εκείνων των παικτών που επιλέχθηκαν στο ντραφτ ενώ αγωνίζονταν στον ΠΑΟΚ. Τέσσερις περιπτώσεις πολύ χαρακτηριστικές, που είχαν μάλιστα διαφορετική πορεία, αλλά και οι τέσσερις αποτέλεσαν αφορμή για να ακουστεί το όνομα του ΠΑΟΚ και στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ας τις δούμε με χρονική σειρά.
Ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ ήταν ο Παναγιώτης Φασούλας, το καλοκαίρι του 1986. Ο Φασούλας που την σεζόν 1985-86 είχε αγωνιστεί στο αμερικάνικο κολέγιο North Carolina State, επιλέχθηκε στο νούμερο 37 του ντραφτ από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς, είχαν επιλεγεί επίσης, ο Γουόλτερ Μπέρι (στο 14, επίσης από τους Μπλέιζερς), ο Σκοτ Σκάιλς (στο 22 από τους Μιλγουόκι Μπακς), ο Κεν Μπάρλοου (στο 23 από τους Λέικερς), ο Αρβιντας Σαμπόνις (στο 24 από τους Μπλέιζερς), ενώ ένα νούμερο πιο κάτω από τον Φασούλα, στο 38, ήταν ο μετέπειτα παίκτης (στο ξεκίνημα της σεζόν 1994-95) Λεμόν Λάμπλεϊ και στο 39, ο Ραφαέλ Άντισον, που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ την σεζόν 1997-98. Να σημειωθεί ότι στο «60», οι Μπλέιζερς είχαν επιλέξει εκείνη την χρονιά και τον Ντράζεν Πέτροβιτς! Ο Φασούλας (όπως και ο Μπάρλοου), δεν έπαιξε φυσικά ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά την 1986-87 γύρισε στην Ελλάδα, έπαιξε στον ΠΑΟΚ και το επόμενο καλοκαίρι κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ!
Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1996, ο ΠΑΟΚ είχε μία μοναδική στιγμή, αφού δύο παίκτες του επιλέχθηκαν στο ντραφτ και μάλιστα στον πρώτο γύρο! Είναι από τις σπάνιες στιγμές που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία ομάδα εκτός Αμερικής! Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς είχε επιλεγεί στο νούμερο 14, από τους Σακραμέντο Κινγκς και ο Ευθύμης Ρεντζιάς στο 23 από τους Ντένβερ Νάγγετς. Έπαιξαν και οι δύο στο ΝΒΑ, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα, με τον Στογιάκοβιτς να πραγματοποιεί την καλύτερη πορεία από όλους και να φτάνει ως την κατάκτηση του τίτλου. Ο Πέτζα πρωτόπαιξε στο ΝΒΑ την σεζόν 1998-99, ενώ αργότερα (2002-03) ο Ρεντζιάς (με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς, που είχαν αποκτήσει τα δικαιώματά του από το Ντένβερ).
Ο τελευταίος (μέχρι σήμερα) παίκτης του ΠΑΟΚ που επιλέχθηκε στο ντραφτ ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Σύμπτωση: κι αυτός, δέκα χρόνια μετά τους. προηγούμενους και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2006. Ο «Λου» ήταν επιλογή των Μινεσότα Τίμπεργουλφς στο νούμερο 57 του ντραφτ. Μετά την επιλογή του στο ντραφτ, ο Μαυροκεφαλίδης δεν έμεινε στον ΠΑΟΚ, ούτε όμως έπαιξε και στο ΝΒΑ.
Ο Λίνος Χρυσικόπουλος εφόσον επιλεγεί θα γίνει ο πέμπτος παίκτης του ΠΑΟΚ που θα μπει στο ντραφτ. Δύσκολο ωστόσο να μπει στο ντραφτ, όχι όμως και ακατόρθωτο, καθώς οι Αμερικάνοι βλέπουν μπροστά, υπολογίζουν τι μπορεί να κάνει ένας παίκτης και ανάλογα πράττουν. Για αυτό άλλωστε τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ, με την προοπτική να δουλέψει, να εξελιχθεί και να προσφέρει. Ο Χρυσικόπουλος έχει δικαίωμα μέχρι τις 17/6 να αποσύρει την υποψηφιότητά του κι αν το κάνει, θα είναι διαθέσιμος την επόμενη χρονιά.
 Πηγή:Paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου