Τρίτη 7 Μαΐου 2013

''Ο Γκάλης ήταν υπόδειγμα επαγγελματία''

Συνέντευξη σε μηνιαίο περιοδικό παραχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης


Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό ''ALL STAR BASKET'' o Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος είπε τα πάντα για τον άνθρωπο που έκανε τα παιδάκια να ερωτευτούν την πορτοκαλί μπάλα, Νίκο Γκάλη.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης δεν ήταν απλά ένας από τους προπονητές του Νίκου Γκάλη.  Ήταν αυτός που είχε στα χέρια του τον ''Νικ'' περισσότερο από κάθε άλλον.  Και ο μοναδικός που δεν... ξεπερνιόταν από όσα κατάφερε ο Γκάλης μέσα στο παρκέ.

Τι δεν έχει ειπωθεί για τον Γκάλη;

''Ότι έδειξε την αξία του σαν σκόρερ αλλά δεν την έδειξε σαν πλέι μέικερ.  Και πιστέψτε με ότι υπήρχαν πράγματα που έκανε στην προπόνηση ώς 'άσσος' τα οποία δεν βγήκαν σε παιχνίδια''.

Στον Γιάννη Ιωαννίδη όταν ακούει το όνομα Νίκος Γκάλης τι του έρχεται στο μυαλό;

''Ένας συνοδοιπόρος... Αντίπαλός του υπήρξα μόνο στα τελειώματα... Φάγαμε μια ζωή μαζί.  Κατακτήσαμε τίτλους, είχαμε χαρές... Όταν ακούω λοιπόν το όνομά του, νιώθω μόνο καλά συναισθήματα''.

Ποιες οδηγίες δώσατε στον παίκτη που θα τον μάρκαρε την πρώτη φορά που τον αντιμετωπίσατε ως αντίπαλο;

''Είχα ζητήσει να μην τον αφήνουν να πηγαίνει προς τα δεξιά, να τον πρεσάρουμε πολύ ώστε να κουραστεί πριν πάρει τη μπάλα, είχαμε ένα σύστημα στην επίθεση με πολλή κίνηση στον παίκτη που μάρκαρε εκείνος για να τον κουράσουμε και στην άμυνα... Γενικά προσπαθήσαμε να φορτώσουμε τα πόδια του''.

Ο Σιγάλας ήταν ο παίκτης;

''Ο Σιγάλας και ο Αντώνης ο Σταμάτης''.

Πιάσατε ποτέ τον εαυτό σας όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντάς τον να κάνει αυτά που έκανε μέσα στο παρκέ, να βάζει καλάθια μπροστά σε θηρία, ένας εναντίον όλων, με σπάσιμο μέσης, όλα αυτά τα απίθανα, να λέτε ''τι κάνει ο τύπος'';

''Ήταν ένα παιδί πολύ γυμνασμένο κι έκανε πράγματα που ο κόσμος χαιρόταν να τα βλέπει, μαζί φυσικά και εγώ... Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Γκάλη ήταν πέρα από το ότι έφερε κόσμο στα γήπεδα, έκανε όλα τα παιδάκια της εποχής να κρατάνε και να ερωτευτούν την πορτοκαλί μπάλα''.

Περάσατε μια ζωή μαζί...

''Ναι, εννιά χρόνια... Πολλά χρόνια...''.

Υπήρξε οδηγία που του δώσατε και δυσανασχέτησε;

''Όχι... Ποτέ.  Ήταν ένας απίστευτος επαγγελματίας.  Τόσο στα παιχνίδια όσο και στις προπονήσεις.  Και το κυριότερο, αυτό που πρέπει να αποτελεί μάθημα για όλους τους αθλητές, ήταν ότι δεν ξόδευε ποτέ δυνάμεις χωρίς λόγο.  Προστάτευε τον οργανισμό του, ώστε να μη μείνει ποτέ χωρίς δυνάμεις.  Παράδειγμα αθλητή''.

Στο σημερινό μπάσκετ των δίμετρων γκαρντ και των παικτών μποντιμπιλντεράδψν που γεμίζουν το γήπεδο, ο Γκάλης θα μπορούσε να αντέξει και να βάζει σαραντάρες;

''Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να απαντηθούν στην πράξη.  Ας μην μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία.  Ας αρκεστούμε σε όλα αυτά που πέτυχε ο Γκάλης όσο έπαιζε''.

Από τους παίκτες που θα παίξουν στο φιλικό προς τιμήν του, αυτά τα ιερά τέρατα της εποχής τους, ποιον θα θέλατε στον Άρη για να σαρώνατε και στην Ευρώπη;

''Όλοι αυτοί οι παίκτες έγραψαν ιστορία με τις ομάδες τους και τους αντιμετωπίσαμε ως αντίπαλοι... Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον.  Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τον Γκάλη.  Δείχνει τον σεβασμό που κατέκτησε ο Γκάλης όλα αυτά τα χρόνια''.

Ποιος αδικήθηκε περισσότερο που δεν πήρε ευρωπαϊκό τίτλο; Ο Γκάλης ή ο Ιωαννίδης;

''Κανείς δεν αδικήθηκε... Ούτε εγώ ούτε ο Γκάλης.  Πήραμε όλα αυτά που πήραμε και τα χαρήκαμε... Δεν κοιτάς ποτέ αυτά που δεν έχεις αλλά αυτά που έχεις''.

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, θα θέλατε να μην είχε φύγει κανείς σας από τον Άρη και να μένατε μέχρι τέλους κι εσείς κι ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης στην ομάδα;

''Κι αυτό θεωρητικό είναι''.

Με το χέρι στην καρδιά;

''Τι να λέμε τώρα... Αλλάζει το παρελθόν;  Όχι... Ο καθένας μας τράβηξε τον δρόμο του όταν έκλεισε ένας κύκλος και ακολουθήσαμε ξεχωριστές διαδρομές από ένα σημείο και μετά.  Κρατάμε τις καλές αναμνήσεις, τους τίτλους που κατακτήσαμε και τις χαρές που δώσαμε στον κόσμο του Άρη''.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου