Τρίτη 7 Μαΐου 2013

''Ο Σπανούλης με έχει βοηθήσει να σκέφτομαι σωστά''

Συνέντευξη παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό ''All Star Basket'' ο Κώστας Παπανικολάου

Πηγή φωτογραφίας: sentragoal.gr

Ο νεαρός Έλληνας παίκτης του Ολυμπιακού σε μια χορταστική συνέντευξη μίλησε για τη φετινή 'περίεργη' σεζόν (σε σχέση με τις προηγούμενες) του Ολυμπιακού αφού πέρσι η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο της διοργάνωσης ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον αρχηγό της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη, τον κόουτς, Γιώργο Μπαρτζώκα καθώς και τα σενάρια που τον έφερναν κοντά σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Αναλυτικότερα:

Μπήκατε σε μια σεζόν λίγο 'περίεργη', δεδομένου ότι οι περισσότεροι στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και εσένα, ξεκινούσατε για πρώτη φορά ως πρωταθλητές (Ευρώπης και Ελλάδας) και μάλιστα με μερικές κομβικές αλλαγές, όπως π.χ. αυτή του προπονητή.  Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς τους... φρέσκους να φτιάξετε το μυαλό σας σε μια τέτοια κατάσταση;

''Συμφωνώ ότι δεν ήταν εύκολη με τέτοια συγκυρία.  Υπάρχουν πολλά παιδιά νεαρά σε ηλικία, μέσα σε αυτούς κι εγώ, που δεν είχαμε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν και δεν ξέραμε πως να τη διαχειριστούμε.  Άλλαξε ο προπονητής και αυτό σίγουρα απαιτούσε χρόνο για το πως θα προσαρμοστεί η ομάδα στα νέα δεδομένα και πόσο καιρό θα μας έπαιρνε για να βγει αυτή η νέα κατάσταση μέσα στο γήπεδο''.

Αυτός ο χρόνος που ανάφερες κόστισε αγωνιστικά στην ομάδα, τουλάχιστον στην αρχή;

''Δεν θα έλεγα ότι αυτός ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν πρόβλημα για την ομάδα.  Όλες οι ομάδες στην αρχή της σεζόν με νέο προπονητή χρειάζονται το χρόνο τους.  Σίγουρα ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα ότι κράτησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του βασικού του κορμού και αυτό συντέλεσε  ώστε στο ξεκίνημα πολλά πράγματα να πηγαίνουν στον... αυτόματο.  Αλλά ο κάθε προπονητής έχει τη φιλοσοφία του και για να περάσει αυτή η φιλοσοφία χρειάζεται χρόνο και δουλειά.  Έτσι λοιπόν ήταν απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας''.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη περσινή σεζόν ήταν όπλο; Τα αποδυτήρια της Κωνσταντινούπολης βοήθησαν τη φετινή ομάδα;

''Βέβαια, ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας.  Σε μια στιγμή φέτος θεωρ΄ ότι φάνηκε όλη αυτή η καλή χημεία των αποδυτηρίων.  Όταν στο τελευταίο παιχνίδι με την Εφές βγήκα από το παρκέ έχοντας κάνει δυο πολύ σμαντικά λάθη και ήμουν εκτός εαυτού, όλοι οι συμπαίκτες μου ήρθαν να με αγκαλιάσουν, να μου μιλήσουν και να με κάνουν να νιώσω καλύτερα.  Αυτή η εικόνα και μόνο θεωρώ ότι μαρτυρά το χαρακτήρα αυτής της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί''.

Στη φάση που περιγράφεις, ακόμα και ο αρχηγός σου, ο πλέον εθισμένος και απόλυτος στο θέμα 'νίκη', ο Βασίλης Σπανούλης, ήρθε να σε αγκαλιάσει και να σε καθησυχάσει...

''Ακριβώς αυτό.  Μπορεί να ακούγεται κλισέ, να είναι κοινότοπο όταν το λες, όμως αυτά τα μικρά πράγματα δείχνουν και στον κόσμο ότι όλοι όσοι είμαστε στον Ολυμπιακό βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από την ομάδα''.

Πως είναι να παίζεις με τον Σπανούλη αρχηγό σου;

''Όπως είπες σε μια ερώτηση λίγο πριν, μιλάμε για έναν άνθρωπο που πραγματικά είναι εθισμένος στη νίκη, αλλά όχι τυχαία.  Δουλεύει ασταμάτητα στο γήπεδο, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που χωνεύει την ήττα με τίποτε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή υψηλού επιπέδου.  Επίσης οι εμπειρίες και τα όσα έχει ζήσει στην καριέρα του έχουν βοηθήσει όχι μόνο εμένα, αλλά όλη την ομάδα.  Είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες στις επιτυχίες της ομάδας τα δυο τελευταία χρόνια''.

Εσύ προσωπικά τι έχεις πάρει από τον αρχηγό σου όσο καιρό συνεργάζεστε;

''Κατ' αρχάς ο Βασίλης έχει κάνει τόσες πολλές κουβέντες μαζί μου και όσα μου έχει πει με έχουν βοηθήσει να δουλεύω σε υψηλό επίπεδο και γενικά να είμαι καλύτερος μέσα στο παιχνίδι.  Στο αγωνιστικό κομμάτι διδάσκεσαι πολλά δουλεύοντας μαζί του.  Η δημιουργία του π.χ. είναι κάτι το μοναδικό και ελάχιστοι παίκτες στην Ευρώπη μπορούν να την έχουν.  Αυτό ανέβαζε όλη την ομάδα ένα σκαλοπάτι πιο πάνω''.

Μίλησέ μου λίγο για τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα.  Μπήκε σε ένα κοστούμι, αυτό του Ίβκοβιτς, που λίγοι στην Ευρώπη θα μπορούσαν να κουβαλήσουν... Μέσα στη σεζόν δέχθηκε κριτική, προχώρησε και τελικά σας οδήγησε σε ένα ακόμα φάιναλ φορ.  Πως είναι η συνεργασία σας;

''Το πιο σημαντικό και το πιο έξυπνο που κατάφερε να κάνει ο κόουτς από το ξεκίνημα της σεζόν ήταν να κλείσει τα αυτιά του στους απέξω, γιατί όπως πολύ σωστά τόνισες στην ερώτησή σου, δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον οποιονδήποτε να πάρει τη θέση του Ίβκοβιτς, ειδικά ύστερα από μια τόσο επιτυχημένη σεζόν.  Έκανε ο,τι πιο έξυπνο μπορούσε να κάνει, έκλεισε τα αυτιά του, συνέχισε να δουλεύει και στο τέλος δικαιώθηκε.  Έκλεισε πολλά στόματα και είναι η απόλυτη δικαίωση γι αυτόν το ότι η ομάδα θα είναι στο Λονδίνο και θα διεκδικήσει αυτό που της αξίζει.  Πάντα τον ενδιέφερε πως θα προχωρήσει η ομάδα.  Μιλούσε με όλους τους παίκτες, κοιτούσε το καλύτερο δυνατό για τη προετοιμασία ή την ξεκούραση της ομάδας πριν από κάθε αγώνα.  Είχε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλο το προπονητικό επιτελείο, όπως και με τον Ανδρέα Γκατζούλη για θέματα φυσικής κατάστασης.  Τα υπόλοιπα τεχνικά θέματα μπορούσε να τα δει ο καθένας μπασκετικός που έβλεπε τα παιχνίδια μας φέτος''.

Κάποια στιγμή τη φετινή σεζόν τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά για σένα.  Έμοιαζες να έχεις χάσει την επαφή σου με το καλάθι.  Ωστόσο θυμάμαι ότι ο Μπαρτζώκας είχε πει σε κάποιους δημοσιογράφους, ύστερα από σχετική ερώτηση, πως ο Παπανικολάου δεν είναι ντεφορμέ.  Είναι κάτι καθαρά μέσα στο μυαλό του και μόνος του πάνω στο παρκέ θα το λύσει...

''Όντως μέσα στη σεζόν υπήρχε ένα διάστημα που δεν ήμουν πολύ καλά, όμως θα συμφωνήσω με τον κόουτς, δεν δεν ήταν θέμα ντεφορμαρίσματος.  Υπήρχαν πράγματα στο μπάσκετ που μπορείς να τα κάνεις έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα με το πως είσαι.  Το να βοηθήσεις στα ριμπάουντ, να δώσεις ενέργεια στην άμυνα, ή να τρέξεις σωστά στο γήπεδο μπορείς να τα κάνεις ανεξάρτητα με το πως νιώθεις.  Άρα δεν υπάρχει θέμα ντεφορμάρισμα για 'μένα.  Τώρα αν δεν μπαίνουν σε ένα διάστημα τα σουτ ας πούμε, είναι κάτι το φυσιολογικό.  Δεν είναι και εύκολο σε τόσο υψηλό επίπεδο να κρατήσεις τα νούμερά σου σε όλη τη σεζόν υψηλά.  Όταν μου συνέβη εμένα αυτό, απλά συνέχισα να δουλεύω, συνέχισα να προσπαθώ και κάποια στιγμή άρχισαν πάλι να μπαίνουν τα σουτ.  Δεν έκανα κάτι ξεχωριστό για να περάσω την... κρίση.  Δούλευα ίσως και περισσότερο από πριν και προσπαθούσα να βάζω τον εαυτό μου μέσα στην ομάδα για να βοηθάω σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, να είμαι θετικός στην παραμικρή λεπτομέρεια''.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού σε λατρεύουν, όχι μόνο γιατί είσαι καλός παίκτης και βοηθάς την ομάδα να διακρίνεται, αλλά κυρίως γιατί σε θεωρούν 'αυθεντικό'.  Πως το εκλαμβάνεις εσύ αυτό;

''Είναι μεγάλη τιμή να ακούγονται για μένα τέτοιες λέξεις.  Μιλάμε για τον Ολυμπιακό, ένα σύλλογο που στην Ελλάδα έχει πάνω από το 50% του φίλαθλου κόσμου.  Δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι ψεύτικος, ή να κάνω κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει.  Όταν μπαίνω στο γήπεδο θέλω να τα δίνω όλα για την ομάδα μου, είτε με κρίνουν άσχημα γι' αυτό είτε όχι.  Όποιος υποκρίνεται για κάτι που είναι ή για κάτι που δεν είναι, θεωρώ ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός, θα το καταλάβει και θα του το χρεώσει.  Εγώ πάντα θα είμαι αυτός που είμαι''.

Περισσότερα στο περιοδικό All Star Basket Μαϊου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου