Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Παπανικολάου: «Άλλος κόσμος αυτός του ΝΒΑ»!


Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για το πως βλέπει τα πράγματα στο ΝΒΑ καθώς και τη διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το κείμενο στην γνωστή εφημερίδα όπως δημοσίευσε το basketnews.gr:
Πριν από τρία χρόνια τέθηκε για πρώτη φορά θέμα μετακόμισης του Κώστα Παπανικολάου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: «Ποιος θα πάει στο ΝΒΑ; Εγώ; Χωρίς σουτ και χωρίς ντρίμπλα;» είχε αναρωτηθεί το καλοκαίρι του 2011, θέλοντας να δώσει έμφαση στον βαθμό ανετοιμότητας που είχε εκείνη την περίοδο.
Ο Κώστας Παπανικολάου είχε την τύχη, αλλά και την ικανότητα να γίνει μέλος του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο. Από τον Αύγουστο αποτελεί μέλος των Χιούστον Ρόκετς, όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος ρούκι που έχει επιλεγεί στον β' γύρο του ντραφτ (σ.σ. Νο 48 το 2012 από τους Νιου Γιορκ Νικς) με τις απολαβές του τον πρώτο χρόνο να φτάνουν τα 4,8 εκατ. δολάρια. Λίγες μέρες πριν από το τζάμπολ του πρωταθλήματος, μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» από το Χιούστον και κατέθεσε τις πρώτες του εντυπώσεις από τον... μαγικό κόσμο του μπάσκετ!
«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι οι διαφορές με το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι τεράστιες. Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης του παιχνιδιού. Πρόκειται για... άλλον κόσμο! Πρέπει, δε, να καταρριφθεί ο μύθος που επικρατεί ότι στο ΝΒΑ απλά τρέχουν και καρφώνουν. Μπορεί να παίζεται πιο ελεύθερο μπάσκετ, αλλά υπάρχουν πράγματα που κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι. Ο ρυθμός είναι απίστευτος. Η μπάλα πάει πάνω-κάτω συνέχεια και είναι λογικό, αφού υπάρχουν παιδιά στο ΝΒΑ με τρομερά αθλητικά προσόντα». 
Βέβαια το στοιχείο που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση αφορά τις εγκαταστάσεις: «Είναι απίστευτες. Αλλωστε, κάθε παίχτης περνάει πολλές ώρες της ημέρας στο γήπεδο και οι παροχές που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις των Ρόκετς είναι μοναδικές. Σύγχρονα αποδυτήρια, αίθουσες για θεραπεία, γυμναστήριο, έξτρα προπονητικά γήπεδα. Τα πάντα. Μέσα στο γήπεδο μπορείς να κλείσεις και οκτάωρο!».
Ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει όσο υπομονή χρειαστεί προκειμένου να να γίνει ένα από τα κλειδιά των Ρόκετς φέτος: «Βιώνω μία νέα τάξη πραγμάτων και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι. Θα κάνω υπομονή, θα δουλέψω σκληρά έχοντας στόχο να κερδίσω λεπτά συμμετοχής στην ομάδα». Προπονητής του Παπανικολάου στους Ρόκετς είναι ο Κέβιν Μακ Χέιλ, ένας θρύλος του ΝΒΑ, που έχει κατακτήσει ως παίχτης τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ (1981, 1984, 1986) με τη μεγάλη ομάδα των Μπόστον Σέλτικς:
Πλάκες στα αποδυτήρια
«Εχουμε συνομιλήσει αρκετά με τον κόουτς και μου έχει πει ότι θέλει από μένα μαχητικότητα, να βοηθάω πολύ στην άμυνα και να παίρνω τα ελεύθερα σουτ. Γενικά με έχουν κάνει να αισθάνομαι πολύ άνετα στην ομάδα. Τόσο ο προπονητής όσο και οι συμπαίχτες μου» και ξεκαθάρισε ότι κανείς από τους αστέρες της ομάδας, ο Ντουάιτ Χάουαρντ και ο Τζέιμς Χάρντεν, έχουν ίχνος... βεντετισμού! «Κάνουν συνέχεια πλάκες και υπάρχει άφθονο γέλιο. Μπορεί εκτός προπονήσεων και αγώνων να είναι πλακατζήδες, αλλά μέσα στο παρκέ βλέπεις δύο ανθρώπους που δίνουν τα πάντα. Είτε σε ματς, είτε σε προπόνηση. Και ταυτόχρονα βοηθούν κι εσένα να γίνεις καλύτερος». Βέβαια και ο Κ. Παπανικολάου σε χιούμορ δεν πάει πίσω, αλλά, όπως είπε γελώντας, «ακόμα είμαι έξω από τα νερά μου! Σιγά σιγά!».
Στο Χιούστον δεν νιώθει... ξένος, αφού συνάντησε πρώην συμπαίχτες του στον Ολυμπιακό: τους Πάτρικ Μπέβερλι, Τζος Πάουελ και Τζόι Ντόρσεϊ. Στο ΝΒΑ υπάρχει και ο άγραφος... κανόνας των ρούκις (σ.σ. νεοφερμένων παικτών) ο οποίος τους θέλει να είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές, αλλά, όπως εξήγησε, «ακόμα δεν έχει τύχει να μου ζητήσουν να κουβαλήσω τις τσάντες των παλιών ή να τους πάω ντόνατς (γέλια). Ισως, στην πορεία. Αν μου ζητηθεί, φυσικά και θα το κάνω. Είναι και αυτό ένα μέρος της διαδικασίας, που το βρίσκω διασκεδαστικό».
Ο Ελληνας προκάτοχός στο Χιούστον, τη σεζόν 2006-07, Βασίλης Σπανούλης, ακόμη μνημονεύεται: «Ναι, το συζητούν το όνομα του Βασίλη. Οχι μόνο μέσα στην ομάδα, αλλά και έξω. Στην πόλη. Εδώ υπάρχουν αρκετά ελληνικά μαγαζιά και έχει τύχει, σε συζητήσεις με Ελληνες, να μου αναφέρουν τον Σπανούλη. Πως ήταν κρίμα που έφυγε και ότι ήταν πολύ καλό που υπήρχε ένας Ελληνας στους Ρόκετς. Εντάξει, τώρα μου λένε ότι είμαι εγώ και ότι θα με υποστηρίζουν με κάθε τρόπο».
Ο Παπανικολάου έχει ήδη βρει σπίτι κοντά στο γήπεδο της ομάδας, το «Toyota Center», ενώ μετακόμισε μαζί του και η οικογένειά του: «Προς το παρόν θα τους έχω ένα δίμηνο μαζί μου. Μετά θα δούμε πάλι πότε θα ξαναέρθουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αρκετό τρέξιμο. Να βρω το σπίτι, να το επιπλώσω, να φιξάρω τους λογαριασμούς, τα πάντα. Αρμοδιότητες που επωμίζεται ο παίχτης αν και η ομάδα είναι δίπλα μου σε οτιδήποτε και αν χρειαστώ. Ακόμα δεν έχω προλάβει να εξερευνήσω την πόλη και δεν ξέρω αν τα καταφέρω με τόσα ταξίδια που υπάρχουν στην αγωνιστική περίοδο του ΝΒΑ, αλλά στο κέντρο δεν έχει πολλά πράγματα να κάνεις. Είναι γεμάτο από γραφεία και επιχειρήσεις. Και μετά τις πέντε το απόγευμα `νεκρώνουν' τα πάντα».
Ενώ στάθηκε και στην παρουσία των υπολοίπων Ελλήνων στο ΝΒΑ: «Πραγματικά είναι πολύ καλό για το ελληνικό μπάσκετ να υπάρχουν τέσσερις παίχτες στο καλύτερο πρωτάθλημα. Στο παρελθόν υπήρχε μια απαξίωση για τους Ελληνες, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εχουν αποδείξει ότι μπορούν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου