Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Επιστρέφει στην Ευρώπη ο Καλάθης!

Ο Νικ Καλάθης διανύει την τελευταία σεζόν του συμβολαίου του στο Μέμφις και το καλοκαίρι είναι free agent. Ο Έλληνας πόιντ γκαρντ έχει μπροστά τα καλύτερα χρόνια και το πικ της καριέρας του. Το Eurohoops ερευνώντας τα δεδομένα της υπόθεσης και μιλώντας με πηγές από τις ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα αφήσει το ΝΒΑ, θα επιστρέψει στην Ευρώπη και θα υπογράψει πολυετές συμβόλαιο.

Την φετινή σεζόν παίζει κατά μέσο όρο 13.1 λεπτά και έχει 4.1 πόντους, 2.5 ασίστ, 1.3 ριμπάουντ με 44.5% στα σουτ εντός παιδιάς. (FG). Καμία σχέση με τον χρόνο συμμετοχής και τους ρόλους που είχε συνηθίσει στην Ευρωλίγκα και την εθνική Ελλάδας.
Οι προϋποθέσεις για να μείνει στο ΝΒΑ
  • Στο αγωνιστικό κομμάτι, σίγουρα ο Καλάθης έχει κουραστεί να παίζει λιγότερο από ότι θέλει κι έχει συνηθίσει στην ευρωπαϊκή του θητεία. Του αρέσουν οι ηγετικοί ρόλοι και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι δύσκολο, είτε στους Γκρίζλις, είτε σε άλλη ομάδα του ΝΒΑ, να έχει περισσότερο εγγυημένο χρόνο συμμετοχής από ότι φέτος στο Μέμφις.
  • Στο οικονομικό κομμάτι ο 26χρονος γκαρντ μείωσε δραματικά τις αποδοχές που είχε στην τελευταία του ομάδα στην Ευρώπη, Λοκομοτίβ Κιούμπαν, για να παίξει στο ΝΒΑ. Μετά από 2 σεζόν που προφανώς δεν ευχαριστιέται τον ρόλο του και δεν παίζει όσο – ο κάθε αθλητής – θέλει, δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να αγωνίζεται με χαμηλό κασέ. Για να παραμείνει στις ΗΠΑ οι απαιτήσεις του θα είναι 2 ως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια (πάντα τα ποσά είναι μικτά στο ΝΒΑ). Με βάση το στάτους κβο του στη λίγκα και τους κανόνες του salary cup, αυτό φαντάζει από πολύ δύσκολο ως αδύνατο.
Φαβορί μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου
  • Οι πιθανότητες να παραμείνει στο ΝΒΑ είναι κάτω από 5%. Θα επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου είναι top class floor general και μπορεί να διεκδικήσει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα, με απαίτηση για συμβόλαιο 3 ετών (υπό προϋποθέσεις 2).
  • Ο ίδιος έχει δηλώσει το καλοκαίρι του 2014 ότι θέλει να παίξει στον Παναθηναϊκό, φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της ομάδας με την οποία κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2011, έχει το προβάδισμα για την απόκτησή του. Του αρέσει η ομάδα και η πόλη, όπως και στα μέλη της οικογένειάς του.
  • Αυτό δεν σημαίνει πως ο Νικ Καλάθης δεν θα ψάξει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Το περσινό καλοκαίρι η ΤΣΣΚΑ (πριν υπογράψει τον Νάντο Ντε Κολό) και η Φενέρμπαχτσε ήταν έτοιμες να του προσφέρουν πολυετή πλουσιοπάροχα deal και είναι 100% δεδομένο πως θα έχει προτάσεις τέτοιου βεληνεκούς από κλαμπ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μην ξεχνάμε μετακινήσεις όπως αυτές του Ταιρίς Ράις και του Μάλκολμ Ντιλέινι σε ομάδες Eurocup με δυσθεώρητα για την εποχή ποσά. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με προβάδισμα, αλλά θα έχει ισχυρούς συνδιεκδικητές.
  • Ο Νικ Καλάθης επιστρέφοντας στην Ευρώπη στα 26 του, με την ποιότητα και το όνομα που διαθέτει – σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρόαιμων δημιουργών του επιπέδου του – θα απαιτήσει και μπορεί να εξασφαλίσει (Τουρκία και Ρωσία οι πιο δυνατές αγορές) μια συμφωνία της τάξης των 6 εκατομμυρίων Ευρώ καθαρά για 3 χρόνια.
  • Αν η ελληνική ομάδα μπορεί όχι να ματσάρει, αλλά τουλάχιστον να πλησιάσει τέτοιες προσφορές, τότε θα τον υπογράψει. Αν η διαφορά στην διετία ή την τριετία είναι υπολογίσιμη, τότε το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει το επαγγελματικό κριτήριο για ένα αθλητή που επί 2 σεζόν πληρώνεται πολύ λιγότερο από ότι είχε συνηθίσει στη τελευταία του τριετία στην Ευρώπη.
  • Υπόθεση κλειδί που θα διαδραματίσει ρόλο στη τελική προσφορά που θα καταθέσει ο Παναθηναϊκός στο παίκτη, είναι το συνολικό ποσό που θα διαθέσουν οι πράσινοι για την ανανέωση του συμβολαίου του τοτέμ και ηγέτη τους, Δημήτρη Διαμαντίδη.
Πηγή άρθρου: eurohoops.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου